پلمب سالن زیبایی گران فروش در بلوار «وکیل اباد» مشهد (۸ اردیبهشت۱۴۰۳) ماجرای رانت ۴میلیارددلاری مونتاژکاران خودرو چه بود؟ حدود ۱۰ میلیون جوجه‌ریزی در فروردین ماه ۱۴۰۳ محقق شد چند خواسته مهم جامعه کارگری در هفته کار و کارگر | موضوع رفاهیات کارگری در مشکلات دیگر این قشر گم شده است متقاضیان نهضت ملی مسکن باید هر ۲ ماه ۴۰ میلیون واریز کنند دو روی بازار سهام امروز | گزارش وضعیت بورس (۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) گارانتی، هر روز شکننده‌تر از دیروز نان مردم و ایمان جامعه قیمت طلا و سکه در بازار امروز مشهد (۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) | ادامه ریزش قیمت در بازار منتظر سود مرحله سوم سهام عدالت باشید | + زمان واریز خاندوزی خبر داد: پرداخت ۱۱۷ همت تسهیلات بدون‌ضامن طی ۲ سال گذشته چرا مصرف برق کولر گازی بالاست؟ | قبض برق دومیلیون‌تومانی در صورت استفاده از کولر گازی آسیب سلامت روان در پی نبود امنیت شغلی بررسی فایل‌های اجاره ملک در مطهری شمالی مشهد | تجمع خانه‌های ویلایی در این منطقه + جدول (۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) ظرفیت یک میلیون دلاری صادرات فرش ماشینی ۹۵ درصد قراردادهای کار موقت هستند | اجرای مصوبه تعیین سقف ۴ سال برای قراردادهای موقت  افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک قیمت طلا، دلار و سکه در بازار امروز (شنبه، ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) کمبود فصلی لوازم یدکی در بازار حباب سکه در اولین روز هفته، کاهشی یا افزایشی؟ (۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) بازار سیاه لاستیک خودرو از بین می‌رود | تقاضا برای خرید کاهشی شد ریزش گسترده قیمت‌ها در بازار خودرو | آخرین قیمت سمند، دنا، ساینا، شاهین و کوییک (شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) قیمت محصولات سایپا و ایران‌خودرو در بازار امروز | بازار آرام گرفت (۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) برنامه وزارت صمت برای جهش در تولید خودرو سیگنال مثبت بانک مرکزی به بورس + جدول بورس تهران هشتمین بازار سهامی خاورمیانه شد! + نمودار
سرخط خبرها

اسباب بازی مهم است، اولویت نیست | رشد کشفیات اسباب‌بازی قاچاق نشانه چیست؟

  • کد خبر: ۶۰۳۵۱
  • ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۳
اسباب بازی مهم است، اولویت نیست | رشد کشفیات اسباب‌بازی قاچاق نشانه چیست؟
سعید سبزه‌محمدیه - کارشناس‌مسئول دبیرخانه کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استانداری خراسان رضوی
در ده‌ماهه امسال، ۹۶۳۶‌عدد اسباب بازی قاچاق به ارزش ۱۰۰‌میلیون تومان و در قالب ۴‌پرونده، کشف شد. این آمار در مدت مشابه سال گذشته از این قرار بود: ۵ پرونده، ۴۷۸۲‌عدد اسباب بازی به ارزش ۷۸‌میلیون و ۸۰۰‌هزار تومان.
دلیل رشد ارزش ریالی کشفیات طی امسال معلوم است؛ ارزش‌گذاری کشفیات بر‌اساس نرخ دلار در روز کشف انجام می‌شود و می‌دانیم که امسال این نرخ بالاتر از پارسال بوده است.

اما درباره افزایش تعداد اسباب‌بازی‌های کشف‌شده چطور باید فکر کرد؟ آیا الزاما افزایش کشفیات یعنی فعالیت ناظران، شناسایی‌ها و گشت‌هایشان بهتر شده یا میزان قاچاق اسباب بازی به داخل کشور افزایش پیدا کرده است؟ تجربه ما در دبیرخانه کمیسیون قاچاق می‌گوید که با این دو داده نمی‌توان به سؤال یادشده جواب قطعی دارد. به بیان دیگر افزایش کشفیات نه به‌معنای افزایش حتمی قاچاق است و نه بهبود فعالیت‌های مقابله با آن. باید به صورت ریزتر و موردی آن را بررسی کرد.

این آمار فقط یک معنی روشن دارد؛ اینکه با وجود افزایش نرخ دلار و کاهش قدرت اقتصادی مردم، همچنان انگیزه برای ورود غیررسمی اسباب بازی وجود دارد. چرا؟ چون از یک طرف میزان تولید اسباب بازی، از نظر تنوع و کمیت به اندازه‌ای نیست که تمام نیاز‌های بازار داخل را تأمین کند و از سوی دیگر واردات رسمی اسباب بازی از پارسال ممنوع شده است؛ بنابراین برای گروهی از مردم، اسباب بازی خارجی، هر‌چند قیمت آن بالا باشد، همچنان جذابیت دارد.

سؤال بعدی که در حوزه اسباب بازی باید به آن پاسخ داد این است که با توجه به ممنوعیت واردات آن، آیا می‌توان هر آنچه را از اسباب بازی‌های خارجی در بازار وجود دارد به چشم قاچاق نگاه کرد؟ باز هم به این سؤال نمی‌توان پاسخ قطعی داد. ممکن است این کالا‌ها بخشی از موجودی فروش‌نرفته انبار‌ها باشد، اما با‌توجه‌به گردش مالی این صنعت، ظن به قاچاق‌بودن این کالا‌ها قوی است.

و، اما یک پرسش دیگر؛ آیا این کالا‌ها آن‌طور‌که برخی می‌گویند از مبادی رسمی وارد می‌شود؟ نه فقط درباره اسباب بازی، بلکه درباره همه کالا‌هایی که انگیزه قاچاق آن‌ها وجود دارد، می‌توان یکی از راه‌های ورود را گمرک دانست. این کار به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود که بداظهاری، یکی از آن‌هاست. به بیان دیگر، قاچاقچی، بار اسباب بازی را به‌عنوان کالای دیگری اظهار می‌کند. این تنها راه ورود نیست. ته لنچی‌ها از استان‌های جنوبی و رسوب کالای ترانزیتی و خروج کالا از مناطق آزاد و ویژه هم هستند در‌مقابل این روزنه‌های نفوذ، تلاش ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و کمیسیون‌های استانی این است که ورودی‌ها، مسیرها، انبار‌ها و سطح عرضه را کنترل و نظارت کند.
 
اسباب بازی به‌دلیل ابعاد اقتصادی و فرهنگی آن، در‌زمره ۱۶‌گروه کالای هدف ستاد استان است، اما نه در اولویت‌های نخست. این به‌دلیل کم‌اهمیت‌بودن موضوع اسباب بازی نیست، بلکه اولا به کاهش انگیزه‌های اقتصادی قاچاق اسباب بازی برمی‌گردد که خود‌به‌خود اولویت‌ها را جا‌به‌جا می‌کند و ثانیا ناشی از محدودیت امکانات و شرایط خاص کالا‌های دیگری است که در شرایط امروز، باید با اولویت مضاعف رصد شوند؛ کالا‌هایی مثل مواد غذایی، دارو‌ها و دخانیات که به‌صورت مستقیم با سلامت مردم ارتباط دارند، نیز کالا‌های ممنوعه‌ای مثل مشروبات الکلی.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->